Virtual Reality inzet voor HRM in 2023

Virtual Reality inzet voor HRM in 2023

Virtual Reality is al een aantal jaren aanwezig in met name gaming voor de recreatieve markt maar krijgt nu ook steeds meer nieuwe toepassingen binnen het bedrijfsleven. Ook op HRM vlak is Virtual Reality een zeer nuttige toevoeging die écht het verschil kan maken in een succesvol HRM beleid. We nemen je in deze blog graag mee in de Virtual Reality mogelijkheden die er in 2023 beschikbaar zijn voor verschillende HRM uitdagingen.

virtual reality en hrm

Recruitment
Het aantrekken van nieuwe medewerkers is al een tijd een groot topic en dat zal in 2023 niet anders zijn. Hoe onderscheid je, je nu op een manier dat je wél kandidaten weet aan te trekken? Ieder bedrijf is trots op wat ze doen, op hun cultuur en medewerkers, dus om meteen een statement te maken: laat dit dan ook zien! Los van alleen het salaris wordt dáár het verschil gemaakt in de keuze van de kandidaat. Laten we eens wat voorbeelden noemen.

  • Er zijn al steeds vaker bedrijfsfilmpjes, blogs en grappige teksten maar 100% laten zien wat de baan inhoudt is lastig. Met een Virtual Reality bril kan je kandidaten echt laten ervaren wat het is om bij jouw bedrijf te werken. Een leuk voorbeeld hiervan is: https://www.vrowl.nl/bob-autowas/. Makkelijker dan iedereen even rondleiden, zeker als je op bijvoorbeeld een beurs staat.
  • Daarnaast kan je op bijvoorbeeld beurzen Virtual Reality inzetten als publiektrekker. Iets leuks en unieks doen trekt mensen aan en laat zien dat je als bedrijf bezig bent met leuke dingen voor je klanten en medewerkers en tevens bezig bent met innovatie. Het is immers de toekomst. Je kunt zo mooi uitdragen waar je als organisatie voor staat, namelijk vooruitgang en ontwikkeling. Ook dat vinden mensen een steeds belangrijkere eigenschap van een bedrijf. En, het blijft toch beter hangen dan alleen de standaard pen of flyer.
  • Een Virtual Reality Experience kan ook helpen bij de selectie van kandidaten. Er zijn verschillende toepassingen die heel specifiek skills kunnen meten maar ook met meer mainstream ervaringen zoals bijvoorbeeld een Escaperoom kan je prima skills en karaktereigenschappen herkennen. Juist doordat mensen in de virtuele wereld zijn, zijn ze minder bezig met het “spelen” van de perfecte kandidaat. Dit komt voornamelijk doordat de bril spelers dwingt om zichzelf te zijn, doordat ze niets kunnen zien buiten hun eigen weergave. Ze voelen zich minder bekeken en zijn zich minder bewust van het moeten spelen van een bepaald karakter. Je herkent zo snel wie een geboren leider is, wie over perfecte communicatieve vaardigheden beschikt en wie liever eerst de kat uit de boom kijkt.

Onboarding
Wanneer je eindelijk jullie nieuwe starters hebt gevonden wil je dat na alle tijd, geld en energie die daarin is gaan zitten logischerwijs ook dat het succesvolle collega’s worden die zich voor lange tijd verbinden aan het bedrijf. Twee grote factoren voor het succes van de onboarding zijn dat een nieuwe medewerker zich echt op zijn plek voelt en dat de medewerker de werkzaamheden naar behoren kan uitvoeren.

Kun je je werk goed uitvoeren en heb je het naar je zin dan staan de lichten op groen voor een lange samenwerking. Het geaccepteerd en opgenomen worden in het bestaande team klinkt vanzelfsprekend maar is dat helaas niet altijd vanzelfsprekend. Het oude team kan soms een hoop (onbewuste) barrières opwerpen. Het team kan negatief zijn doordat de organisatie niet goed draait of onderbezet is geweest of het team kan een hele hechte groep zijn die moeilijk nieuwe leden toelaat. In dit soort situaties is de slagingskans van een nieuwe medewerker laag.

Wat ook nog meespeelt in deze tijd is dat er veel thuisgewerkt wordt. Probeer dan maar eens via teams/zoom een echte relatie op te bouwen. Virtual Reality is dan een hele leuke en laagdrempelige manier om tijdens de onboarding het huidige team en de nieuwe medewerkers kennis te laten maken. Je kunt op de eigen werkvloer, zonder naar een externe locatie te moeten reizen, bijvoorbeeld een Virtual Realty Escaperoom óf Shooter spelen. Zo wordt er op een laagdrempelige en unieke manier samengewerkt.

Mede doordat dit in Virtual Reality is verdwijnen de eerder genoemde drempels en kan iedereen elkaar leren kennen. Daarnaast bouwt men een band op door het samen beleven van iets unieks en vernieuwend. VR Boxx kan geheel naar wens en behoefte verschillende experiences samenstellen die op de werkvloer kunnen plaatsvinden. En ja, dit kost natuurlijk geld maar het continu opnieuw vinden van een nieuwe collega kost vele malen meer.

Virtual Reality is daarnaast ook perfect om in specifieke branches in te zetten om lastige handelingen te oefenen in een realistische setting. Je kunt hierbij denken aan de simulator voor piloten maar ook het instaleren van apparatuur. Een goed voorbeeld hiervan is https://www.vrowl.nl/gemeente-utrecht-360-2/

vr op locatie hrm

Sfeer/cultuurversterking en teambuilding
Naast een goede beloning (geld) is de belangrijkste reden voor het hebben van een leuke baan plezier. Je gewaardeerd voelen, leuke collega’s en leidinggevende die je ondersteunen zijn daar onderdeel van. En uiteraard wil ieder bedrijf dit maar lukt het niet altijd. Er is volle focus op de doelstellingen/targets en kosten maar onvoldoende focus op de mensen die dit uiteindelijk moeten gaan realiseren. Zonde!

Wij zijn dan ook een groot voorstander van een goed beleid op dit gebied. Niet slechts 1 keer per jaar een borrel maar gericht een jaarplan op het gebied van sfeer dat bijdraagt aan de doelen. Uitjes zijn er genoeg, dus de keuze is reuze. Ze hoeven ook echt niet allemaal groots te zijn en veel geld te kosten maar ze moeten wel aansluiten bij de organisatiedoelen en wens van de medewerkers. Kies dus niet alleen een uitje dat de baas leuk vindt. Virtual Reality is een hele geschikte activiteit omdat het tegelijkertijd zoveel verschillende doelen kan ondersteunen, namelijk:

  • Samen iets unieks beleven in ongekende werelden.
  • Leren samenwerken en dit tegelijkertijd bevorderen.
  • Een gedeelte competitief bezig zijn zodat de ambitie groeit.
  • Voor iedereen geschikt, dus voor alle instromers en alle trouw gedienden.
  • Innovatief, laat zien dat je staat voor vooruitgang!

Kortom, welk doel je ook hebt je kunt het met Virtual Reality bereiken. Daarnaast kunnen de activiteiten overal plaatsvinden, ook op de eigen werkvloer. Dit is niet alleen praktisch, het zorgt ook voor binding op de werkplek en is fiscaal aantrekkelijk gezien de WKR regeling.

Naast dat het goed is voor de bestaande medewerkers worden deze medewerkers ook fanatieke ambassadeurs. Ze zullen met enthousiasme praten over hun werkgever, collega’s en goede sfeer. En ja, dat zorgt ook voor instroom van nieuwe medewerkers die getriggerd worden door deze verhalen. Niet alleen is dit een hele goedkope manier van werven, het is ook een hele effectieve doordat dit soort kandidaten al geselecteerd worden door medewerkers en beter weten waaraan ze beginnen en daardoor beter landen. Kortom, zorg dat er een mooi plan ligt om de teams gemotiveerd en verbonden te houden en vier de successen!

Opleiding en innovatie
Je medewerkers blijvend ontwikkelen is cruciaal om ze gedreven te houden en om ze mee te kunnen laten groeien met de organisatie. Er zijn vele cursussen en toepassingen mogelijk om dit ook door middel van Virtual Reality te realiseren. Je kunt hierbij denken aan het ervaren van lastige situaties. Geen rollenspel maar “echt” ervaren hoe dit is. Maar ook het leren van talen of specifieke skills zijn goed mogelijk. Een goed voorbeeld is de omgang met reizigers in het openbaar vervoer. Een goed voorbeeld hiervan is: https://hetccv.nl/advies-en-training/aanbod/360-gradenvideos/

Daarnaast willen veel organisaties innoveren. Een Virtual Reality Experience kan helpen om inspiratie op te doen en te kijken naar welke mogelijkheden er voor de organisatie zijn. Dit kan met een -laagdrempelige- game maar ook met inspirerende cases van andere ondernemingen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van Virtual Reality bij het bouwen van fabrieken of de AR techniek waarbij je kunt zien hoe een tv thuis aan de muur zal staan. Ook zijn er veel mogelijkheden op het gebied van virtueel samenkomen en vergaderen. Nu soms nog vooral leuk en interessant maar de toepassingen nemen met de dag toe en kunnen organisaties helpen groeien en nieuwe verdienmodellen opzetten. De corona periode heeft bedrijven gedwongen na te denken over werken op afstand en laat Virtual Reality nou juist daar écht in kunnen helpen. Doordat je “samen” in een vergaderruimte bent en elkaar ook een high five kan geven of een presentatie kan geven bij het whiteboard, voelt dit realistischer en dus veel meer bindend dan de reguliere zoom meeting.

VR Boxx is een expert op het gebied van Virtual Reality en kan iedere organisatie meenemen in dit proces. Een heidag kunnen we bijvoorbeeld voorzien van een stukje virtueel vergaderen, inspiratie m.b.t. VR/AR/XR en het ervaren van een Virtual Reality Experience. 

hr beleid met virtual reality

Reorganisatie/integratie
Altijd spannend en vaak niet het succes wat ervan verwacht werd. Culturen die clashen, onduidelijke verwachtingen of medewerkers in de weerstand. Er zijn genoeg redenen te benoemen waardoor het niet gelukt is. Vooral achteraf weten we precies waar het aan lag. Ook hierin kan Virtual Reality een belangrijke rol spelen. Het kan helpen bij het vooraf ervaren van wat er komen gaat en ook zorgen voor de onderlinge binding. Ja, dat kan ook met een lunch of op de bowlingbaan maar juist in Virtual Reality verdwijnen snel vooroordelen doordat je ergens anders bent en hierdoor veel meer op de inhoud kan inzoomen. Zeker als je iets actiefs doet werk je samen en leer je elkaar kennen. Juist door dan de verschillende bloedgroepen te mengen geeft dit later minder frictie. Daarnaast kan Virtual Reality al inzicht geven in de nieuwe werkplek, functie of processen. Het zien met je eigen ogen zorgt dat je het echt voelt en is iets anders dan een sheet in de PowerPoint lezen. Dat neemt onzekerheden weg waardoor er later minder issues komen. En daarnaast kan je als management ook zien of het bedachte plan daadwerkelijk de (synergie) voordelen gaat opleveren. 

Laat je niet tegenhouden
Mogelijkheden genoeg om jouw organisatie te innoveren, inspireren en te laten groeien,

En ja, dit kost uiteraard geld. Maar het niet inzetten kost vele malen meer. Wat ben je wel niet kwijt aan het vinden van een nieuwe collega? Keer op keer. Wat kost een dure interimmer? Wat laat je aan omzet liggen? Wat kost de uitval van medewerkers? Precies, heel veel! Geef je euro’s dan ook niet alleen uit aan het vullen van gaten maar ook aan het voorkomen ervan! En aan het pakken van kansen uiteraard!

Nieuwe technieken binnen de organisatie inzetten is altijd spannend. Maar je hoeft dit zeker niet alleen te doen. Er zijn veel partijen die je graag en kundig adviseren en helpen in dit proces. Laat dit dan ook geen belemmering zijn en benut deze expertise. Juist nu ben je een van de voorlopers en kan je grote impact maken die andere organisaties niet maken. Als iedereen hetzelfde blijft doen als ze deden, krijgen ze ook allemaal hetzelfde.

Enthousiast en nieuwsgierig geworden naar wat dit voor jou organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met VR Boxx en we helpen je graag op weg!

Over de schrijver
Graag bezorg ik jullie organisatie het perfecte uitje!
Reactie plaatsen